Полезни съвети за дизайна на вашата кухня

Или грешки при дизайна на кухнята, които не искаме да допуснем

Всяка домакиня има своите предпочитания. Една ще иска мивката да и е отляво, друга вградена печка, трета открит абсорбатор.  Предпочитанията са базирани на стари навици или неосъществени мечти. Рядко обаче домакините се замислят, за важността от вида или по конкретно, цвета плочки, на кухненския под. А той се оказва от първостепенно значение, във всяка кухня, защото от него зависи колко често, ще прибягваме към парцала или прахосмукачката. Метаморфоза има добър брой, стилно издържани кухни, показвани в интериорни списание, някои обаче се оказват, не толкова лесни за подръжка.

–  намерете възможно най – ‘петнистите‘ плочки (в топла/охра гама). Не търсете шарки или щампи, когато плочката не е с равен тон, всяка нечистотия е с  90% по незабележима.

Сега нека нарушим някои широко разпространени/класически принципи в дизайна на кухнята:

 –  направете височината на плота 95см. ( традиционно той е на 85см от пода). Тези 10см, уверявам ви, дават голям комфорт независимо от ръста ви!

 – намалете пространството между плота и горния ред шкафове с 10см.( така запазвате класическата височина 135см.(под – долен ръб на горен шкаф)

–  горният ред шкафове, нека не са повече от 60см високи. Не ви трябват 80-90-120см шкафове за складиране на забравени неща, които мухлясват, събират буболечки, прах и др. Колко често ви се катери на стълба или стол за да достигнете нещо в по горните рафтове?

 – плитките чекмеджета са супер удобни (често се ограничаваме с 1бр. за вилици, лъжици,…). поръчайте си няколко плитки чекмеджета, те са лесни за почистване и подредба!

–  добре обмислете пространството за приготвяне на храна! Най-добре е да имате плот за работа от 2те страни на мивката, печката, а защо не и хладилника.

–  не купувайте огромен хладилник(хладилника нека си го кажем, не е нещо естетично).  Дори скрит заема твърде много място.

–  с по – голям хладилник човек се увлича с покупките.  Знаем милиони хора по света гладуват, не ни ли е неудобно на трупаме/хвърляме храни забравени някъде надълбоко в хладилника.

 –  един по малък хладилник винаги по лесно се поддържа чист и подреден. Продуктите са по пресни, по този начин дори се грижим за здравето си!

Това е за сега, весел седмица и очаквайте продължение,

Нели